Blackjack

Vad finns det att säga om blackjack som inte redan är sagt. Det är ett spel som vem som helst kan lära sig på nolltid. Det går snabbt och det är lätt att få vind i seglen vilket kan göra spelet, stundtals, extremt kul. Jag tänkte gå igenom lite kort om reglerna.

Kort om reglerna till blackjack

Det som behövs när du spelar blackjack är marker och en kortlek, samt någon som agerar bank. Om du spelar på ett onlinecasino vilket de flesta gör så finns ju allt i sin ordning redan.

Kortens värde är väldigt lätt att komma ihåg. Ett ess kan vara både 1 och 11. Alla kort mellan 2-10 är värda just allt mellan 2-10. En tvåa är värd en tvåa och en femma är värd en femma, till exempel. Knektar, damer och kungar är värda 10 allihop.

Det som händer först är att dealern ger ut två kort till alla spelare och ett till sig själv. Alla spelare ska nu försöka komma så nära 21 som möjligt, men inte över det. Om man går över 21 har man förlorat. Egentligen behöver man inte komma jättenära 21 så länge man har kommit närmare än vad dealern själv gör. Om dealern har en tia så är det sannolikt att dealern kommer komma nära 21. Alla ess, tior, knektar, damer och kungar gör ju att dealern får 20-21. Alla åttor och nior ger ju 18-19, så det är en mycket ofördelaktig situation för alla spelare. Men om dealern har en femma till exempel så är det en bra situation för spelarna, särskilt om de har ett högre kort.

Principen är alltså inte svårare än såhär även fast det finns fler regler att gå igenom. Men i stort sett handlar det bara om att ta fler kort tills man känner att man kommer slå dealern eller låta bli att ta kort om man tror att man håller på att spricka.

Blackjack kan gå väldigt fort och det går att få till osannolika vinstsessioner. Likadant är det på andra hållet så klart. Så man ska akta sig för att inte spela för vilt eftersom pengarna kan slukas mycket snabbt om det vill sig illa.